πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό

Μια νέα ζωή …

paixnidi-vrefonipiakos-stathmos-oneiroupoli

Η είσοδος του παιδιού στον Παιδικό Σταθμό σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια καινούρια φάση ζωής όχι μόνο για το παιδί αλλά για όλη την οικογένεια. Μια νέα πραγματικότητα κατά την οποία το παιδί βγαίνει από το στενό και απόλυτα προστατευμένο οικογενειακό περιβάλλον και κάνει τα πρώτα του βήματα σε μια μικρογραφία της κοινωνίας όπως ο παιδικός σταθμός.

Με αφορμή τη νέα αυτή πραγματικότητα, αναδύονται έντονα συναισθήματα κι ερωτηματικά αφού χρειάζεται να γίνει ομαλά η προσαρμογή σε νέα δεδομένα σε ότι αφορά τον τρόπο που το παιδί αλλά και οι ίδιοι οι γονείς θα προσαρμοστούν και θα ενσωματωθούν στον παιδικό σταθμό.

Η προσαρμογή λοιπόν υποδηλώνει το σύνολο των αντιδράσεων που αφορούν το πέρασμα του παιδιού από το σπίτι στον παιδικό σταθμό και τις οποίες βιώνει το κάθε μέλος με το δικό του τρόπο.

Για αυτό το λόγο οι αντιδράσεις ποικίλουν και ενώ για παράδειγμα άλλα παιδιά μπαίνουν πολύ εύκολα στο καινούριο περιβάλλον άλλα δυσκολεύονται. Είναι χρήσιμο λοιπόν να γνωρίζετε κάποια πράγματα που διευκολύνουν την ομαλή μετάβαση σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Η φάση της προετοιμασίας

Ιδιαίτερα σημαντική για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής προσαρμογής είναι η προετοιμασία του παιδιού για την αλλαγή που πρόκειται να υπάρξει στη ζωή του. Πολύ συχνά οι δυσκολίες στην προσαρμογή είναι αποτέλεσμα λανθασμένης ή ελλιπούς προετοιμασίας του παιδιού για τη μετάβαση στον παιδικό σταθμό.

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες είναι οι ακόλουθες:

Είναι πολύ σημαντικό και οι ίδιοι οι γονείς να προετοιμαστούν ψυχολογικά...
Είναι πολύ ωφέλιμο το παιδί να έχει προετοιμαστεί και να έχει ενημερωθεί...
Εξηγήστε του τι πρόκειται να κάνει στον παιδικό σταθμό...
Σε περίπτωση που έπεται η έλευση νέου μωρού στην οικογένεια...

Η φάση της ένταξης & προσαρμογής

βρεφονηπιακός σταθμός ονειρούπολη παιχνίδια στην αυλή
Οι συναισθηματικές αντιδράσεις των γονιών είναι καθοριστικές για την προσαρμογή του παιδιού στον παιδικό σταθμό. Έχει αποδειχθεί ότι αν οι γονείς καθρεπτίζουν δική τους έντονη συναισθηματική δυσκολία, φόβους αμφιβολία, δισταγμό κ.λ.π. το παιδί δυσκολεύεται περισσότερο να ενταχθεί και να προσαρμοστεί στον παιδικό σταθμό.

Το ξύπνημα 30 λεπτά νωρίτερα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό αφού εξασφαλίζει τη δυνατότητα για σχέση και επαφή πριν την αναχώρηση και αποτρέπει το ξεκίνημα της μέρας με άγχος και πίεση χρόνου, δηλαδή έναν όχι καλό αποχαιρετισμό. Αν είναι δυνατόν, θα μπορούσατε να το βοηθήσετε να συνηθίσει την νέα πραγματικότητα υιοθετώντας τον πρωινό ξύπνημα μια εβδομάδα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς κι ακολουθώντας την ίδια ρουτίνα.

Θα μπορούσατε να πάτε μαζί στον φούρνο για ψωμί και να περάσετε μια βόλτα έξω από τον παιδικό σταθμό, παρατηρώντας μαζί την διαδρομή. Αυτό θα βοηθούσε το παιδί να βιώσει σταδιακά τις αλλαγές που θα έρθουν στην ζωή του. Βοηθάει πάρα πολύ οι γονείς να είναι σταθεροί και σίγουροι στο ότι γίνεται κάτι πολύ καλό και μη διαπραγματεύσιμο με τη μετάβαση του παιδιού στον παιδικό σταθμό και έγινε, θα γίνει και αύριο με τον ίδιο τρόπo.